ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА

Всяка година нови 1300 жени чуват тази диагноза, а всеки месец от рак на маточната шийка умират 40 българки. Сред заболелите преобладават жените между 30 и 44 години, като ракът на маточната шийка е вторият най-често срещан вид рак при жени от 15 до 59 години след този на млечната жлеза. Около 95% – 99.7% от случаите са причинени от човешкия папилома вирус (HPV), а сред останалите рискови фактори е тютюнопушенето, продължителната употреба (над 6 години) на орални контрацептиви, както и други полово предавани болести. Рискът нараства и при увеличен брой на половите партньори.

Какви са симптомите при рак на маточната шийка?

Симптомите при рака на маточната шийка обикновено са неспецифични и най-често те се появяват, когато заболяването вече е напреднало. Ето затова са толкова важни и профилактичните прегледи.  Някои от симптомите включват болка в малкия таз (долната част на корема), болка при полов акт, обилна и продължителна менструация, кръвотечение между менструалните цикли. В напредналите стадии пък се наблюдава обща отпадналост, загуба на тегло и болки и в други органи поради развили се вече метастази.

Положителната новина е, че човешкият папилома вирус е напълно лечим (в зависимост от имунитета на организма отнема между 6 месеца и 1 година) и колкото по-рано бъде открит, толкова по-благоприятна е прогнозата. Затова и лекарите не спират да повтарят, че здравето ни е и лична отговорност, и призовават всички жени да правят редовни профилактични прегледи, но също и да настояват за правилното им провеждане и разчитане на резултатите.

Какво трябва да изисква жената, когато влезе в кабинета на акушер-гинеколога си?

На първичен гинекологичен преглед жените трябва да настояват за взимане на проби за течно базирана цитология, която е на достъпни цени и подобен тип изследване се прави на всеки 3 години.

Каква е разликата между конвенционалните проби и течно базираната цитология?

Разликата е в качеството на взетия материал и на самото изследване. Традиционното изследване е вече остаряла практика, при която се взимат максимум 400 клетки, което е крайно недостатъчен материал за диагностика.

При течно базираната цитология се взимат между 5000 и 50 000 клетки, които след това се филтрират на много модерна апаратура, докато от тях останат само клетките – те се обработват и се концентрират в една капка и тя се изследва.

За разлика от течно базираната цитонамазка, при конвенционалния метод клетките се наслагват една върху друга, което често прикрива атипичните клетки и изменения, а в резултат фалшиво негативните резултати са между 50% и 70%.

За сметка на това, с течно базираната цитология диагностиката е точна и с този метод заболеваемостта може да бъде сведена до минимум. При нея клетките могат да бъдат увеличени многократно за оглед.

Искането за подобен тип изследване трябва да бъде изразено пред Вашия личен акушер-гинеколог, който със сигурност е запознат с него. Разбира се, от значение е и лабораторията, в която се обработват резултатите.

Ваксините за деца на 12-годишна възраст

Ваксините срещу човешки папилома вирус, които се предлагат в България, са безплатни за момичетата на 12-годишна възраст.

Ваксините у нас покриват 2-4-6 щама на вируса, което, според специалистите, е крайно недостатъчно. И все пак, ваксинацията си остава най-добрият метод за предотвратяване на заразяване.

Ваксинацията на момчета в България

Много сме далеч от масовото ваксиниране на момчета против човешки папилома вирус.

Какво е лечението, ако бъде открит рисков щам на вируса?

Лечението не е евтино, нито е бързо, но за сметка на това пък е сигурно. С подходящите имуномодулатори се работи за изграждане на имунитет – това отнема около 6 месеца – 1 година, след което вирусът изчезва.

В процеса на лечение се използват общи и локални имуномодулатори, а половин година след изчистването на организма от вируса започват да се появяват и нови епителни клетки, като по този начин се изчиства и лезията.

Задължително е партньорът ни също да се лекува, защото иначе инфекцията бързо се завръща, а и мъжете не са пощадени от вируса – обичайно те имат проблеми с простатата, които се появяват след около 10 години.

Каква е препоръчителната честота на профилактичните прегледи?

На жените, които са лекувани от HPV – веднъж на 3 години се пуска течна цитомазка, а през това време могат да се правят ехографии и друг тип гинекологични прегледи.

При останалите случаи профилактичните прегледи се правят веднъж годишно, както и при смяна на партньор или някакви проблеми и оплаквания.

Какво е изследването за човешки папилома вирус при мъжете?

Прави се от уролог, който праща проба, взета от уретрата, в лаборатория, изследваща човешки папилома вирус.

Какви са симптомите при мъжете?

Те нямат симптоми. Простата, за жалост, не е орган, който се изследва, особено при младите мъже. Проблемите идват изведнъж – простатата нараства, притиска пикочния мехур, започва кървене и други дисфункции – обикновено това се случва след 10-15 години. Тоест мъжете се изследват, защото се интересуват конкретно от човешкия папилома вирус или заради партньорките си.

Течно базираната цитонамазка е съвременният и надежден метод за изследване и той е напълно достъпен за всяка жена – попитайте своя акушер-гинеколог за него и го направете колкото се може по-скоро.